• Caroline Jacobsen
  • Triplets of Copenhagen
  • Fit Mom
  • Østfronten
  • ···
TIRSDAG 26.09.17

ØKONOMI MED EN BABY

Nu er jeg efterhånden blevet spurgt ind til det et par gange. Ind til hvad det egentlig koster, at have en baby. På trods af, at jeg synes et emne som økonomi generelt er meget privat, vil jeg forsøge at svare så godt som muligt.

Det kan jeg egentlig gøre meget enkelt:
SMID ØKONOMI UD AF LIGNINGEN.

There I said it. Mine erfaringer er, at det som så meget andet er, hvad man gør det til. At udvide familien med en baby kan både være en vanvittigt høj udgift, men også en minimal udgift. Det kommer an på, hvor højt man sætter barren i forhold til udstyr, babytøj, produkter, nice- or need-to-have (læs fx indlægget her) m.m.

22070128_1385819271535021_1668545446_oBillederne har intet med indlægget at gøre, men det ville simpelthen være for kedeligt, at tage et billede af mit Dankort…

22070244_1385898828193732_1686654172_o

Jeg vil våge at påstå, at der altid kan blive råd til en baby i en ganske almindelig, fornuftig konstellation (selvfølgelig vil der altid være undtagelser). Der er i forvejen så mange andre overvejelser, at gøre sig forud for babyplanlægning. Er man selv klar til en baby? Er ens forhold klar? Hvad med karrieren? Er det mon det rette tidspunkt i forhold til omgangskredsen? You name it. Hvis man føler sig klar til at få en baby, så skal økonomi ikke være det faktum, der trækker i bremsen.

Desuden får man som regel mange, brugbare gaver af sin familie og omgangskreds. Måske er man endda så heldig, at få sponsoreret en barnevogn af bedsteforældrene. Det er i virkeligheden nok barnevognen, der er den største udgift, men igen er det, hvad man gør det til. Jeg ved, fra min terminsgruppe, at man kan finde fantastiske barnevogne, der er brugt minimalt, til ingen penge. Det samme er tilfældet med legetøj, babytøj og andet udstyr. Det er alligevel blevet så hipt med genbrug og giv-videre kultur i vores samfund i dag. Derudover, er det værd at tage i betragtning, at man modtager 4.500 kr. i børnepenge hvert kvartal, hvilket rækker et godt stykke, synes jeg.

22068828_1385826161534332_794531036_o

Jeg ved ikke, hvor mange penge vi har brugt på Vagn Oskar. Det har vi aldrig haft lavet et budget over. Til gengæld lavede vi en lang og detaljeret liste fra starten over alle de ting, udstyr m.m. vi gerne ville have til vores baby – og så købte vi det undervejs i graviditeten. Vi fordelte således udgifterne over en lang periode, hvilket jeg kun kan anbefale. På den måde undgår man, at stå i sidste trimester som svedende højgravid, midt i en overfyldt Babysam for at lade Dankortet dø over en hadfyldt, høj udgift. At fordele udgifterne gjorde, at vi ikke mærkede det på samme måde. En anden fordel er, at det skaber et helt konkret overblik over, hvad man mangler at få købt og hvad der er blevet streget af listen. Det har fungeret rigtig godt for os. Og så er det selvfølgelig bare virkelig hyggeligt, at gå og købe alle babysagerne undervejs. Endnu en (vigtig) fordel.

Hvis vi skulle skære helt ind til benet, ville det koste os omkring 500 kr. om måneden at have Vagn Oskar. 500 kr. til bleer. Hvis man giver sin baby modermælkserstatning er beløbet højere, men det er stadig penge, jeg vil mene, de fleste forhold kan finde.

Lad derfor ikke bekymringer omkring økonomi holde jer tilbage fra babyprojektet. Man bruger alligevel ikke penge på byture, god rødvin, nye løbesko (nogle gør, måske) eller dyre restaurantbesøg når man får en baby – eller i graviditeten, for den sags skyld.

; )

(NB. Jeg ved godt, at det er dyrere når barnet starter i institution, men Danmark er et enormt priviligeret land på det punkt, da man har mulighed for at søge diverse tilskud/friplads, hvis økonomien er presset)

1 kommentar

  • Julie valbjørn

    Det er helt rigtigt at genbrug er rigtigt super! – det er teenagealderen der er dyr, de spiser som en hest og sidste uges mode er helt umulig 👖👔👕. Hvor er det hyggeligt at kunne følge lidt med på sidelinien, det er 2 sekunder siden man selv var det., og hvor Mads skulle have Batman plaster på hos nabo- mor.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TIRSDAG 26.09.17