• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen *
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
FREDAGS FACTS #3

KÆRLIGHED OG KOFFEIN

God lørdagmorgen, kære læsere.

Nyder I weekendens begyndelse? Vores lørdag er startet langsomt og med masser af tid til, at blive liggende længe i dynerne og putte. At lade kroppen vågne op lige så stille, i lige præcis dét tempo, den trænger til. Jeg holder så meget af, at vågne op med begge mine drenge. Den lille ved min højre side, den større ved min venstre. Mig selv i midten, selvfølgelig. Lige som det skal være. En weekendluksus, for mig.

Et emne, jeg længe har tænkt på at anskue her på domænet, er søvn. Manglende søvn. Jeg oplever tit en velmenende undring fra min omgangskreds omkring, hvordan man dog som menneske kan holde til, at få så begrænset et antal timer af sammenhængende søvn, som vi får. Og det vil jeg gerne kommentere på.

Det kan man, fordi man ikke har andet valg. Ganske enkelt.

14a638f2-eaaf-4cd5-a2db-6e4343fd41fe

Som jeg tidligere har nævnt herinde, sover vores søn rigtig dårligt om natten og har på sin vis altid gjort det. Måske ikke decideret dårligt, da han trods alt sover, men der har altid været et utal af opvågninger. De første tre måneder var sådan set OK. Han vågnede og blev ammet ca. kl.21, 00, 03, 05, 07 og så til sidst 8.30 når vi stod op og dagen begyndte. Dvs. Hver 2.-3.time natten igennem og det lærte jeg hurtigt, at vænne mig til. At melde sig til amning i det interval er fuldstændig forventeligt med et ammebarn, så det bekymrede mig bestemt ikke.

Men så ramte vi det såkaldte 4. Tigerspring, da han var omkring 3,5 måned gammel. Og det stak seriøst af. Helt af. Foruden de mange opvågninger til amning, begyndte Vagn Oskar også at græde, skrige og pylre i søvne. Jeg tror i hvert fald, at det foregår i søvne, fordi det som regel er imens han har lukkede øjne. Jeg har mistænkt, at han kan have mareridt, måske endda night terror, men det er svært at vurdere. Svært at gøre sig klog på. Faktum er, at vi i nu tre måneder har været oppe minimum 1 gang i timen natten igennem, på en god nat. 2-3 gange i timen på en mindre god. De mindre gode, er der overlegent flest af. Og dét trækker tænder ud, skulle jeg hilse at sige. At blive frarøvet søvn på et så permanent plan, minder mest af alt om topprofessionel tortur. Særligt, når man ikke har fået mere end maksimalt tre timers sammenhængende søvn i over et halvt år. Det vidste jeg faktisk ikke, at man reelt kunne holde til, men det kan man tilsyneladende når man skal.

2c9e3dc3-c38b-472f-ac46-c13367ff2c4d

Jeg har fået mange velmenende råd med på vejen, hvilket jeg altid sætter stor pris på, så hvis I har erfaring med noget lignende, så kommentér gerne indlægget. Jeg har forsøgt, imod alle mine principper, at give ham en sutteflaske, men han vil absolut ikke tage den. Dog virker det heller ikke umiddelbart som om, at han er sulten, da brystet bliver brugt som tryghed ved opvågningerne, ikke til at spise fra.

Til gengæld varmer det mit moderhjerte hver eneste gang, hver eneste nat, at mærke, hvordan min lille søn finder tryghed hos mig, på mit bryst. Det er så udefinérbar en følelse. Det gør mig lykkelig og det gør mig stolt. Og dét gør det, det værd, af og til at være walking zombie, at måtte aflyse aftaler, glemme at svare tilbage på smser eller at sumpe rundt indendørs i bar numse og barselsknold til langt opad dagen.

Jeg håber dog, at min lille dreng snart erhverver sig en smule bedre sovehjerte. Det trænger vi til, alle tre. Og indtil da, er det fandeme til mit held, at min trætte kvindekrop indeholder uanede mængder af kærlighed og koffein. Kærlighed til mit lillebitte, buttede menneske og friskkværnet koffein fra kop.

Det kommer man langt med.

a19a2e22-4591-4dc8-8ff6-061c5b3724f0

6 kommentarer

 • Maria

  Hej Caroline. Jeg stødte lige på dit indlæg, og da jeg ikke har fulgt dig, tænkte jeg; er det kun om natten, at du oplever VO sådan, eller er det også om dagen? Da min SP kom forbi til 4 mdr, tjek, fik vi af vide, at babyer generelt godt kan være mere urolige i denne periode og søge mere tryghed end normalt – og det hænger bl.a. sammen med, at de begynder at få mareridt nu. Hvis VO virker til at trives om dagen, ville jeg nok ikke gøre det helt store ud af det (udover at give ham den tryghed, som du beskriver). Vores pige finder ro og tryghed i vores seng MEGET tæt på mig, og søvnen drømmer jeg mig så til kommer. Mega sejt du hænger på, men husk også at pas på dig selv, for i længden kan den manglende søvn give udslag. Håber VO snart finder nattero. Bh. Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Caroline,
  Ofte er små børn jo meget vågne i perioder, så jeg synes det virker som en lidt for lang fase bare. Det lyder som om der er noget der generer ham. Jeg har hørt om nogle babyer der ikke kan tåle når moderen drikker mælk.. der er nogle flere detaljer bag jeg ikke kan huske, men tænker der kan Googles. Hvad med væske på ørene? Mine piger har altid sovet godt. Begge to. Men de sover for sig selv og har gjort det siden 4 mdr, der har givet mig gode sovebørn:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • carolineejacobsen

   Hej Christina
   Tak for din kommentar :)
   Jeg har godt tænkt på, om noget kunne genere ham, men så burde han også være utilpas om dagen, ikke? Og i barnevognen når han ligger ned? Det er det, der er det mærkelige (omend heldige!), han er det gladeste barn om dagen. Han brokker sig sjældent når han er vågen. Jeg har faktisk prøvet at stoppe helt med indtag af mælkeprodukter, men det har ikke givet effekt. Måske vi skulle prøve at ligge ham i sin vugge alene, så han ikke kan dufte mælken? Hmm.. Alle de overvejelser :)
   Tak fordi du læser med og ha’ en rigtig dejlig aften.
   Kærligst, Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Hej Caroline
  Først vil jeg bare sige tillykke med din blog. Den er så fin i udtrykket, og du skriver så fint.
  Din søns sovemønster lyder som min drengs. Han er lige blevet 8 mdr, og det er fandme hårdt, men man overlever bare. Min dreng finder også trøst i brystet om natten og det er både hårdt, men også uendelig smukt at være vidne til. Jeg er alenemor, og ved jo efterhånden hvad natten bringer efter 8 mdr med baby, derfor har jeg svært ved at lave aftaler med veninder osv om aftenen fordi jeg ved, at jeg også skal være “frisk” til nattevagten. Og det er sgu lidt hårdt, når ens veninder trækker på en, man selv savner, man ikke ønsker baby skal passes, ikke vil give flaske osv osv osv. Men med alt med en baby, så er tilstande og oplevelser kun for en stund. 8 mdr er jo ingenting med en baby, så lige nu er min hverdag sådan her, og det er okay.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • carolineejacobsen

   Hej Katrine
   Tusinde tak for din kommentar og rosende ord. Det varmer meget!
   Årh, hvor lyder det hårdt. Særligt som alenemor, hvor man jo samtidig står med alle praktikaliteter alene. Det er fandeme sejt. Nu er jeg jo ikke alene, men jeg undgår bevidst også at lave aftaler om aftenen med mine veninder. Jeg orker det simpelthen ikke, i hvertfald sjældent. Du har ret – alting er for en stund med en baby. En fase, som alle de kloge siger. Og så må alt andet komme bagefter. Tiden er kostbar – også selvom det er hårdt ikke at få sammenhængende søvn.
   Rigtig god aften til dig, og tak fordi du læser med.
   Kærligst, Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Caroline, din super kærlige mammi. Jeg vil blot komplementære din evne til at holde humøret oppe, og stadig være en helt fantastisk mor for Vagn Oskar, på trods af så lidt sammenhængende søvn du har fået de sidste måneder!

  Jeg har desværre ikke svaret på hvad man kan gøre, men har læst at nogle børn bare sover lettere end andre. Tror faktisk du har gjort det rette ved at acceptere situationen, også krydser vi fingre for at han pludselig vender <3 Det har I alle tre fortjent. Du har taget din portion søvnunderskud!

  Kram til jer!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FREDAGS FACTS #3