EN NYTÅRSHILSEN

9 MÅNEDER

Kæreste Vagn Oskar, vores Vagnus

I dag runder du endnu et skarpt hjørne. Ni måneder. Som ved de forestående otte, begriber jeg ikke, at du allerede er én måned ældre. Det vil nok i virkeligheden aldrig ændre sig. Hvad der til gengæld har ændret sig er, at jeg ikke længere finder disse månedlige fødselsdage vemodige. Jeg føler, at jeg endelig har accepteret, at tiden går umenneskeligt stærkt med en baby. At det er et faktum, jeg ikke kan ændre på, hvorfor det er både fjollet og meningsløst at dvæle ved vemoden. Måske, det også hænger sammen med postulatet “bare vent, det bliver kun sjovere og sjovere”, som jeg flittigt har fået fortalt gang på gang, og det er rigtigt. Det er rigtigt. Det er endnu sjovere, mere livsbekræftende og kærligheden til dig, Vagn Oskar, vokser sig endnu større hver eneste dag, så det er okay, at månederne passerer.
Det skal de.

Processed with VSCO with a5 preset

Langt størstedelen af tiden er du en glad og veltilpas lille spilopmager, der har udviklet sig, personlighedsmæssigt, ekstraordinært meget den seneste halvanden måneds tid. Dit humør svinger ikke længere så udpræget i øst og vest, du er generelt mere rolig, veltilpas og tålmodig. Vi får efterhånden sjældent dit temperament at opleve, det temperament du unægteligt har arvet fra din far, og du er blevet mere tryg i fremmede menneskers nærvær. For bare et par måneder siden var det med både bekymring og second thoughts at have dig med til arrangementer, da kombinationen af massiv menneskemængde, støj og uvante omgivelser oftere og oftere bidrog til utrøstelig gråd og hysteri, men sådan er det ikke længere. Vel at mærke, så længe du ikke spilder tiden i din barnevogn eller din autostol, hvor jeg fornemmer, at du keder dig. Dette driver til tider dine forældre til vanvid og det er bestemt ikke uvant, at måtte spankulere kilometervis afsted med dig på den ene arm mens den anden ihærdigt forsøger at trille barnevognen afsted.

Du er et lille madøre og spiser alt, der serveres for dig. Du var en smule betænkelig første gang du smagte makrelfilet, men dette spiser du også lystigt nu. Du får som regel tilbudt tre måltider om dagen. En lun morgengrød med en usaltet smørklat eller en teske økologisk kokosolie, en rugbrødsmad og diverse grøntsagsstave til frokost og den samme menu til aftensmad, som dine forældre. Du bryder dig ikke synderligt meget om at blive madet, så de fleste måltider foregår på egen hånd med dine små, buttede fingre. Dog ikke morgengrøden, den serveres med ske. Dette accepterer du. Du bliver stadig ammet et par gange om dagen og rigtig, rigtig meget om natten. Jeg ved godt, at det i virkeligheden ikke er mælken du søger de utallige gange om natten, men trygheden. Dette akkommoderer jeg selvfølgelig lige så længe, du har behovet.

Du er det mest bedårende lille menneske, der for hver dag ligner din far mere og mere. Det får vi ofte fortalt af vores omgangskreds og endda også af forbipasserende fremmede på gaden. Din far og jeg drømmer os hver eneste dag væk i dine store, mandelformede øjne, der for alvor har opnået den dybe, kastanjebrune farve, ligesom vores. Din fine hårpragt, der vokser sig længere og længere, er endnu mørkebrun, dog en anelse lysere end dine første levemåneder, en blanding af din mor og fars.

2e722b81-f935-4705-aeaa-efd78d45961f

c21089bf-b25b-4a94-9bef-2fbcc6c3f537

Til otte måneders undersøgelsen for omtrent tre uger siden, blev du målt til 70 centimeter og 8200 gram, men jeg kan se at du er vokset endnu mere siden. Det er sådan noget, en mor kan se. Og mærke. Du bruger fortsat størrelse 74 i tøj, har en lille buttet, blød mave, en nuttet dobbelthage, de tykkeste, kysindbydende kinder og elastikker på begge dine små håndled.
Du er lige, som du skal være.

Du kan vinke og møve afsted på gulvet, dog ikke kravle endnu. Dine små hænder klapper gladeligt og begejstret retur til mig, når jeg entusiatisk klapper til dig. Det varmer mit hjerte hver eneste gang.

Vi har stadig et utal af opvågninger hver eneste nat, og her ni måneder efter fødslen, har jeg stadig til gode at opnå mere end tre timers sammenhængende søvn. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at dette ikke var tiltrængt, men hvis der er noget jeg har lært af mine ni måneder som din mor, så er det at alting er en fase. Vi har stadigvæk nætter med +14 opvågninger, men det er gudskelov undtagelsen og ikke reglen længere. Jeg vil tro, at vi i gennemsnit har 7 opvågninger til henholdsvis amning og tryghedsbryst natten igennem. Da det kun er mig der kan putte til natten (og trøste ved samtlige opvågninger), på trods af træning med både din far og mormor, har du endnu ikke været passet af andre. Den tid skal nok komme.

Du har lært mig, at det ikke betyder noget om aftensmaden endnu en aften består af rugbrød, om støvsugningen udskydes eller om jeg ikke har set skyggen af et brusebad i fire døgn. Du gjort mig til en endnu større livsnyder, endelig et menneske der hviler i sin egen balance, der lever i nuet, gladeligt snupper et glas rødvin på en mandag og ikke længere bekymrer sig om overfladiske ligegyldigheder.

På trods af minimal søvn, flere dage hvor mælkechokoladen vinder over de rynkede køleskabsgrøntsager og lige akkurat nul træning, har jeg aldrig, aldrig nogensinde følt mig sundere.

I ni måneder lå du og voksede i min mave. I dag, den 2. januar, er det ni måneder siden du blev født og ændrede vores liv for altid.
Det har været de bedste, mest livsbekræftende og surrealistiske ni måneder i mit liv. De hurtigste ni måneder i mit liv, men også de ni måneder, der har haft aller størst værdi. De ni måneder, hvor jeg som menneske selv har fundet ud af, hvad det vil sige, at være lykkelig helt ind i knoglerne. Hvad det vil sige, at være en del af noget større end blot sin egen narcissisme, men også hvor meget min egen eksistens betyder. Du er det vigtigste i mit liv, uden tvivl, men efter dig, der indtager jeg selv anden pladsen. Jeg skal passe på mig selv og være god ved mig selv, det har du lært mig. Hvis ikke, kan jeg ikke passe på dig. Det giver mening på et helt andet niveau end noget som helst nogensinde har givet mening før.

Tak for de mest magiske og meningsfyldte ni måneder i din fars og mit liv. De hurtigste ni måneder, men samtidig de længste nogensinde.

Tillykke elskede Vagn Oskar, tillykke med din ni måneders fødselsdag.

Læs også: Seks måneders skriv HER, syv måneders skriv HER og otte måneders skriv HER.

6 kommentarer

 • Lis

  Woooow, sikke et rørende og utrolig velformuleret skriv.
  Jeg håber, at Vagn Oskar en dag for mulighed for at læse dette.
  Det er meget smukt!
  Jeg har selv en datter på 6 mdr. & jeg genkender dine følelser. Det er det største at være blevet mor.

  Jeg synes dine indlæg er skønne. Bliv endelig ved med at skrive, hvad dit hjerte lægger inde med.

  Bedste hilsner
  Lisette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • carolineejacobsen

   Kære Lis
   Af hjertet, tusinde tak for din kommentar og rosende ord til mit skriv og indlæggene herinde. Det varmede utroligt meget.
   Jeg har faktisk printet månedsskrivene ud på papir og vedlagt dem min søns “Barnets bog”, så han selv kan læse dem en dag, hvis han får lyst.

   Og stort tillykke med din lille datter. Disse lykønskninger kan man aldrig få for sent <3

   Tak fordi du gav dig tid til at kommentere.
   Rigtig god weekend til dig og din lille familie.

   Kærlig hilsen,
   Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Rørt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • katrine

  Sikke et smukt skriv. Blev helt rørt. Min egen lille basse fylder 5 måneder på mandag og om jeg begriber hvor tiden er blevet af 😭

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • carolineejacobsen

   Kære Katrine
   Tusinde tak <3
   Det er vanvittigt som tiden går, efter man er blevet mor. Aldrig har jeg oplevet så stort et behov for at sætte tiden på pause, men når nu dette ikke er en mulighed (desværre), må man bare NYDE NYDE NYDE det. Bittersweet, det er det altså.
   Tillykke med din lille skat på mandag.
   Bedste hilsner,
   Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

EN NYTÅRSHILSEN