INSPIRATION: EN SNAK OM BABY- OG BØRNEVÆRELSET

11 MÅNEDER

Søndag den 2. marts fyldte du hele elleve måneder, kæreste Vagnus.

Om bare én måned fylder du 1 år. Ét år. Den tanke, den realitet, skubber jeg væk lidt endnu. Tager afstand. Jeg er ikke klar til at gribe om den, ikke klar til at skulle se og mærke det skønne og livsbekræftende ved at have en étårig, ikke endnu. Ikke et år endnu. Elleve måneder.

Som ved hver eneste månedsskift siden dit første halve år, vil jeg gøre en status herinde.

Til dig, til mig og til andre, der nyder et indblik i, hvordan det er at have en baby, et lille barn, på elleve måneder. For os.

8b6f1982-80b3-4905-9074-2e4650c495ab


Det er vidunderligt. Det er sjovt, skønt og helt særligt.

Og det er krævende, udfordrende og anstrengende. Ikke på den hårde og opgivende måde, men elleve måneder er en alder, der kræver ubetinget opmærksomhed, parathed og øjne i nakken fireogtyve timer i døgnet som forælder, sådan cirka.

Du er alle vegne. Alle vegne. 

Jeg kan ikke forlade dig i stuen for at fylde min kaffekop op i køkkenet. Jeg kan ikke engang børste tænder på badeværelset, uden at have dig siddende på armen som trofast tilskuer. Hvis ikke, kan jeg være sikker på, at skulle afbryde hvert evigt eneste gøremål i hverdagen hundrede gange til fordel for indgriben i toiletpapirspiseri, fingerpilleri og roderi i alverdens sager i øjenhøjde. Sådan er det at have et barn på elleve måneder. Man er på, på, konstant. Særligt fordi, det hurtigt kan eskalere. Fordi dine buttede ben hurtigt kan snuble omkring stuebordet, fordi dine små hænder hurtigt kan få fat i noget halvskadeligt eller fordi dine stærke kravlefærdigheder hurtigt kan få dig lokket udover sengekanten med panden først.

Du taler og taler. Babysnakker og pludrer på livet løs. Dette har vi ikke været vant til på samme niveau førhen, da du har været en mere stiltiende og observerende baby, men det er hyggeligt. Vi kan have lange samtaler. På dit sprog, det er klart. Desuden er du begyndt at pege i alverdens retninger og sige “deeet”. Jeg er sikker på, at det betyder “hvad er det?”. Vildt, at jeg har et barn, der er så bevidst. Der forstår og stiller spørgsmålstegn. Vildt.

Dine små, fine lokker i nakken er vokset sig længere og der er nu halvkrøllede hårstrå på det meste af dit lille hoved. Jeg er ikke længere i tvivl om, at du vil få krøller i din barndom, ligesom din onkel, min lillebror. Ham ligner du meget. Dette får vi ofte at vide. Ligesom at du ligner din far. De fleste siger faktisk, at du er som snydt ud af næsen på din far. En vaskeægte kopi. Jeg kan se, at det gør ham så glad, og stolt, at få at vide, hver eneste gang. Jeg forstår ham godt.


Du er ikke længere altspisende, som du førhen har været. Du spiser i det hele taget sparsomt, synes jeg. Måske, det hænger sammen med den sygdomshistorik du har været plaget af gennem den første uge af dine elleve måneder. Det tror jeg.

Du vil absolut ikke indtage grød længere, slet ikke. Pastaskruer, fiskefrikadeller og tomatsuppe er til gengæld dine favoritter. Og bananpandekager med havregryn, kokosolie og vanilje. Dem elsker du. Jeg mistænker, at du bliver for mæt af mælken i din sutteflaske, så almindelig mad ikke er nær så spændende længere, fordi du ikke er sulten nok.

Du får en sutteflaske med modermælkserstatning når du skal sove for- og eftermiddagslure i vores soveværelse. Og igen om aftenen ved syvtiden når du skal puttes til natten. I løbet af nattetimerne varierer mælkemængden meget, men som regel drikker du 2-3 flasker af 200 ml. Jeg har ikke nogen ide om, hvorvidt dette er meget eller lidt for et barn på din alder, men du spiser det, du gør.

På nuværende tidspunkt er du 72 centimeter lang, vejer små ni kilo og bruger størrelse 74-80 i tøj afhængig af, hvilket mærke det er. Din far var også lille og fin som baby, men er sidenhen kommet efter det i forhold til sin størrelse, så dette bekymrer mig ikke det mindste. På trods af, at dine jævnaldrene generelt er markant større end dig.


Din far er din ultimative favorit. Lige så snart han returnerer fra arbejde om eftermiddagen er det kun far der dur. Dine små hænder griber ud efter ham og hvis ikke du sidder trygt på hans arm, følger du lystigt efter ham med din kravlen gennem lejligheden. Du er din fars dreng i øjeblikket, det er du virkelig. Det varmer mit hjerte, at den mand jeg har valgt at få et barn med, valgt at få dig med, er så god, kærlig og nærværende en far. Det er hans egen fortjeneste, at han favoriseres. Og det er fuldt fortjent. Han har investeret al sin tid i os siden fødslen. Det er jeg stolt af.

Din søvnmønster er næsten blevet for godt til at være sandt. I hvertfald i forhold til, hvilket søvnmareridt vi gennem mange, mange måneder har været vant til. Du falder i søvn klokken syv om aftenen og vågner atter veludhvilet, frisk, glad og storsmilende ved min side klokken syv den følgende morgen. Vi har stadig søvnafbrydelser i løbet af nattetimerne, hvor du får en sutteflaske omkring midnat og igen ved femtiden om morgenen. Desuden et par opvågninger til sutten, men dette tæller ikke i min bog.


Du er ikke længere lige så følsom, sensitiv, og forsigtig. Tværtimod. Høje lyde, pludselig støj og større menneskemængder generer dig ikke længere i samme omgang som tidligere. Det virker som om, du generelt nyder selskab på et helt andet niveau end tidligere.

Du er en opmærksom, meget observerende og nysgerrig lille dreng, der til stadighed har temperament, hvis noget ikke behager dig. Jeg er sikker på, dette, temperamentet, vil følge dig gennem livet, nøjagtig ligesom det har gjort hos begge dine forældre.

Det er der bestemt ingen skam ved. Det er kun sundt at kunne sige fra.

 Du er det kærligste lille væsen, der er begyndt at kramme mig på eget initiativ, holde nænsomt fast i min nakke med dine bløde babyhænder og placere små, uforsigtige savlekys. Når du vil op til mig, kravler du hen og holder fast i mit ene ben, møver dig opad og strækker de små, buttede arme mod mig. Jeg smelter hver eneste gang. Føler mig heldig.


Tillykke med dine første elleve måneder, Vagnus. Du gør os, dine forældre, lykkelige hver eneste dag, og jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg ikke har haft én eneste dårlig dag siden jeg blev din mor. Jovist, der opstår da selvfølgelig irritationsmomenter, udpræget træthed og kortluntethed af og til, men at have fået dig, har sat alting i perspektiv. Et større, bredere og langt mere tolerant et af slagsen. Så længe du er rask, sund og glad. Så længe, at du har det godt, så har jeg det også. Det er noget af en kliché, men ikke desto mindre, en sand kliché.

At være din mor, er den største gave, det største privilegium, jeg kan forestille mig. Selvom det er krævende og anstrengende, fordi det er det bare at have et barn på elleve måneder, er der ingen andre steder, jeg hellere vil bruge mine kræfter end sammen med dig. Ingen.

Slutteligt vil jeg citere mig selv.

Tak, fordi du gør mine mandage og tirsdage lige så betydningsfulde og elskværdige som mine lørdage.

Tak for endnu en aller bedste måned i mit liv, lille skat. Du har opfyldt alle mine drømme, og endnu mere til.

ad22921c-6f75-47f4-8d3e-98cda6a41b77

45f23c51-9918-42ea-9cd6-6d1dc0f238fd


Læs også: 6 MÅNEDER7 MÅNEDER8 MÅNEDER9 MÅNEDER og 10 MÅNEDER

9 kommentarer

 • Jeanette

  Fuldstændig som de andre skriver. Mht mælke mængde. Elna er heller ikke særligt stor, ligesom Vagn O. Men spiser vildt godt! Og hun får to flasker om dagen, en om eftermiddagen inden lur og en inden aften putning. Også sover hun faktisk igennem resten af natten. Snart skal vi skrotte den om eftermiddagen, tror egentlig ikke den er så nødvendig mere, men så er vi sikker på hun får det væske hun skal have.
  Tak for en dejlig blog, og virkelig et sødt indlæg, ren kærlighed, og jeg kan følge dig i hvert et ord❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Caro.
  Hvor er det dog et smukt indlæg.

  Han lyder fantastisk jeres lille Vagnus. Din moder-kærlighed er ikke til at tage fejl af.

  Jeg er helt generelt vild med den måde du skriver på. Meget følsomt, detaljeret og personligt.

  Tak for altid hyggelig læsning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Jacobsen

   Kære Katrine

   Jeg blev så glad for din kommentar <3
   Tusinde, tusinde tak for dine rosende ord. De varmede så meget hos mig.
   Ha' den aller dejligste aften,
   og tak fordi du læser med :*

   Kh. Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • C

  Jeg vil blot lige stemme i om flaskerne: vi er netop stoppet med at give vores datter flaske til eftermiddagslur (igen) og det har betydet alt for hendes appetit. Hun spiser meget mere rigtig mad på den måde, så nu får hun i stedet en skål havregrød til eftermiddag (for at fylde godt på til natten) og en flaske ved putning samt når vi selv går i seng. Hun sover fra 18.30-19.30 til 6.30-7.30 næsten hver nat. De par nætter om måneden, hvor hun vågner af sult, kan vi mærke det på hendes appetit dagen efter, at hun har fået en natflaske. Vi valgte at sløjfe dags- og morgenflasken først, fordi vi ikke orker at tage ‘kampen’ om aftenen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederikke

  Kære Caroline. Jeg har fulgt med fra starten og følger med herinde dagligt og elsker dine fine skriverier om livet som mor og dit smukke univers. Min søn er 10 måneder gammel og da han var 9 måneder sagde han ligesom VO nu har gjort fra mht amning – hårdt lige til at starte med, da jeg egentligt havde tænkt at amme lidt længere, men også fint i forhold til at amningen stoppede på hans præmisser. Da vi skulle overgå til flaske læste jeg en del om, hvor meget han havde brug for i døgnet og han får nu 2 flasker (i alt 400 ml) i reglen (19.30 og en gang om natten) – dog kan han hvis natten er helt hen i vejret med uro nogle gange få en tredje.. Men når det sker spiser han markant mindre i løbet af dagen, så ligesom du selv siger oplever jeg også med min søn, at antallet af flasker smitter af på hans øvrige lyst til mad. Og det skaber egentlig bare en ond spiral, hvis vi i frustration/desperation føler os nødsaget til at give en tredje flaske om natten, for hvis der ikke er plads nok til rigtig mad om dagen vågner han igen mere den efterfølgende nat og jeg har en fornemmelse af, at det skyldes at han er sulten. Så udfra hvad jeg pt har læst mig til påtænker vi at sløjfe natflasken når han bliver 12 måneder og slutte helt med flaske når han bliver 14 måneder. Hvis han ammede tror jeg vi kunne være fortsat lidt længere med 19.30 amningen, men når det nu hedder flaske ser det ud til at det får en ende lidt tidligere. Jeg er selv førstegangs-mor og skal ikke kunne sige om det er den bedste måde at gå frem i forhold til udtrapning af mælk og optrapning af mad.. Måske andre mere garvede mødre har helt andre erfaringer? Rigtig stort tillykke med de 11 måneder og så sejt gået med din blog! Mange hilsner, Frederikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Jacobsen

   Kære Frederikke
   Tusinde tak for din kommentar <3
   Det varmer rigtig meget at høre, at du har fulgt med siden begyndelsen og nyder mine skriv herinde. Tak fordi du skriver til mig og fortæller mig det.

   Sikke en god ide at læse om det inden, flasker og modermælkserstatning – det lyder virkelig som om, at V spiser sig alt for mæt i sin mælk. Jeg vil forsøge at sløjfe for- og eftermiddagsflaskerne, og udelukkende tilbyde ham en flaske til natten og om natten (forhåbentlig maks to).

   Hvordan tænker du at I vil trappe helt ud af flaskerne? Vil I tilbyde vand af kop om natten? Jeg ved at V er sulten når han melder sig til flasken om natten, men det giver jo også bare rigtig god mening når man tænker på, hvor lidt rigtig mad han spiser i løbet af dagen og aftenen. :)

   Tak for at dele jeres erfaringer, Frederikke.
   Slut med dagflasker herhjemme, forhåbentlig ;)

   Ha' en dejlig mandag aften,
   Kh. Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke

   Åh ja, godt spørgsmål.. vi går lidt med forskellige overvejelser. Som sagt har jeg læst at fra 12-14 måneder skal der helst kun være en flaske og de anbefaler at man ligger den kl. 19.30. Men vi overvejer lidt at skippe 19.30 flasken først, altså her om halvanden måneds tid og erstatte flaske-putte-ritualet med natgrød og sofahygge med sange eller en godnathistorie før vi putter Osvald for på den måde at have natflasken som en mulighed de nætter han vågner og ikke er lige til at få ro på igen. På den måde får vi mulighed for at tage den sidste flaske – altså natflasken – væk til juni hvor vi har sommerferie og derfor overskud til nogle nætter med mere uro. Jeg tror vi tager en kold tyrker og som du siger tilbyder vand i kop frem for flaske. Han bliver sikkert ked af det de første nætter men forhåbentlig vænner han sig hurtigt til at mad er noget man for om dagen og ikke om natten, og det ville være optur hvis han så beslutter sig for at vand er for kedeligt at vågne til ;) Nu må vi se. De af mine veninder som har børn, beretter om en 3-4 ret urolige nætter som følge af flaske-stop, men så lyder det til at der falder ro på igen og det accepteres af de små. Krydser for af Osvald reagerer på samme måde.. Kh og go’ dag

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anita

  Virkelig en fin tekst, du er så god til at formulere dig! Nu skal jeg ikke blande mig for børns behov er virkelig forskelligt (heldigvis) men jeg tror, at du har ret i, at han bliver mæt i flaskerne og at det tager hans appetit. Min datter er ligeså gammel og har altid været flaskebarn og får kun 2 flasker i døgnet, flere omkring mig som har flaskebørn i samme alder får kun 1 flaske på det her tidpunkt. Ville bare sige det uden at virke pisse irriterende, men håber at du kan bruge det til noget 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Jacobsen

   Kære Anita
   Tusinde tak for din kommentar og de rosende ord i forhold til indlægget og min formulering. Det betyder meget for mig at høre, tak <3

   Og tak fordi du deler dine erfaringer. Jeg anede ikke, at flaskebørn på samme alder kun får 1 flaske på dette tidspunkt, så giver det jo enormt meget mening, at Vagnus bliver (alt for) mæt i flaskerne.
   Vi må trappe ned! ;)

   Rigtig god aften,
   Kh. Caroline

   Ps. Det virker overhovedet ikke pisse irriterende, Anita! Det er fantastisk at du vil dele og kommentere herinde.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

INSPIRATION: EN SNAK OM BABY- OG BØRNEVÆRELSET