MODVIND

Q and A #2 SVAR DEL 1: VAGN OSKAR OG BØRN GENERELT

Godmorgen, kære læsere

Så er vi nået til første del af svarene til min Q&A #2 her på bloggen. Nøj, hvor har I været gode til at stille spørgsmål. Spørgsmål, der rummer alt fra vores søns søvnmønster, hverdagens gøremål, et drømmebryllup og intimiteten i vores forhold. Simpelthen. Jeg har forsøgt at besvare samtlige spørgsmål så godt som muligt, men hvis I alligevel savner en uddybning enkelte steder, så smid gerne en kommentar til indlægget.

Jeg har valgt, at dele svarindlæggene op i tre forskellige kategorier. Omfanget af jeres spørgsmål kombineret med, at jeg generelt ikke er den dygtigste til at fatte mig i korthed gør, at indlæggene ellers ville blive alt for lange, trivielle og tunge for jer, tænker jeg.

Jeg har delt svarindlæggene op i følgende kategorier.

1.

VAGN OSKAR OG BØRN GENERELT
 
2.

CAROLINE
 
3.

MADS OG CAROLINE – FORHOLDET

Dette indlæg vil omhandle spørgsmålene relateret til vores søn – og børn generelt.

God læselyst.

bf93a12e-a17d-4b8a-bc34-3bbf47756ff1

Hvordan får I jeres søn til at sove kl 19 hver dag?

Vagn Oskars døgnrytme har rykket sig af sig selv i takt med, at han er blevet ældre. De første fire måneder sov han aldrig til natten før aller tidligst klokken 22, men efterhånden begyndte han at vise tegn på træthed tidligere og tidligere. Vi putter ham i vores dobbeltseng klokken 19 hver aften (medmindre vi fx er ude, så er vi ikke nær så strikse), hvor jeg ammer ham i søvn. Det er vigtigt, at han ikke sover lur om eftermiddagen efter klokken 16 (senest), da han ellers ikke er klar til at blive puttet klokken 19 og så ender hele aftenen i roderi, mislykkede putteforsøg og en anelse frustration. Som regel sover han en formiddagslur på 45-60 minutter i tidsrummet mellem klokken 10-12, og en eftermiddagslur på en times tid mellem klokken 14-16.

Hvad tror du er årsagen til den markante ændring i din søns søvnmønster?

Helt ærligt, jeg aner det ikke. Vi har ikke ændret noget som helst, så mit bedste bud er, at hans night terror og helt elendige søvnmønster simpelthen “bare” har været en fase. En lang én af slagsen, godt nok. En periode, hvor vores søn har været ekstraordinært sensitiv og bearbejdet sin udvikling og dagens stimuli over natten. Det er mit bedste bud.

Hvor meget ammer du om natten?

Jeg ammer ca. 3 gange om natten, hvor Vagn Oskar sutter aktivt. Derudover ammer jeg ca. 3-6 gange yderligere, hvor det er tydeligt at mærke, at det er for tryghedens skyld. Disse tryghedsamninger tager typisk kun ét minuts tid og er det eneste der virker for at få ham videre i søvnen. Vi har forsøgt med sutten, men han bliver så ked af det, hysterisk, og ender med at vække sig selv helt op. En nat var jeg oppe med ham i over to timer, fordi jeg insisterede på, at forsøge med sutten fremfor brystet, så Mads eksempelvis ville kunne tage nogle af opvågningerne i weekenderne. Dumt. Selvfølgelig skal min søn have brystet, når han har brug for det. Også om natten, og også for tryghedens skyld, selvom det betyder, at vi (jeg) stadig har minimum seks opvågninger hver nat.

Hvilke julegaver “ønsker” jeres lille pus sig? (Lidt inspiration til julegaver, i den alder, kunne jeg godt bruge).

Jeg har faktisk lavet et indlæg om lige netop julegaveønsker til baby. Det kan læses HER

Har din søn noget tøj fra H&M? 

Nej, det har han ikke. Da han var spæd, havde han en cashmereheldragt fra deres conscious kollektion, der engang imellem laver rigtig fine sager til gode priser. Jeg synes, at H&M har rigtig meget, virkelig nuttet, babytøj til pigebabyer, men drengetøjet er ikke synderligt klædeligt. Til gengæld har min søn et par neutrale, grå heldrager i merinould fra Kvicklys eget mærke, som han har lavet et par modelopgaver for. Det er vi meget begejstrede for. En heldragt i ren uld kan fås for under 200 kroner. Det er ret billigt.

Hvordan får I V.O til at sove når I er ude? Ligger du dig og ammer ham i søvn, medbringer i jeres nature sway? 

Nej, vi medbringer aldrig vores slyngevugge. Som regel låner vi værtsparrets dobbeltseng, hvor jeg ammer ham i søvn liggende, som han er vant til hjemme i vores eget soveværelse. 9 ud af 10 gange virker det, og hvis ikke, så tager vi hjem og lader ham falde i søvn i sin autostol under køreturen.

Hvad er din holdning til V.O. og brugen af skærme (iPad, fjernsyn mm).

Inden vi fik vores søn, havde Mads og jeg en snak omkring, hvordan vi ønskede at opdrage vores børn i forhold til iPad, tablets og TV. Heldigvis er vi meget enige i, at børn som udgangspunkt ikke skal “lege online”. Børn skal være børn. De skal lege med legetøj på stuegulvet, klatre i træer i naturen, lade fantasien få frit løb eller fordybe sig med kreative sysler såsom malebøger, modeller voks m.m. Men vi lever i dag i et samfund, hvor iPads, eller lignende tablets, er en fast del af folkeskolen (om man kan lide det eller ej – jeg er personligt ikke begejstret, men jeg er også oldschool på det punkt), så iPads kan ikke undgåes ligegyldigt hvor ihærdigt man som forældre forsøger på det. Derfor vil Vagn Oskar også blive præsenteret for en iPad inden skolealderen. Ikke endnu – og nok heller ikke de første 3-4 år, men vi føler, at vi vil gøre ham en bjørnetjeneste hvis vi udelukker brugen af iPad, så han (måske) er den eneste i sin klasse, der ikke kan betjene en tablet. Det vil vi gerne undgå.

Det kan sagtens være, at vi ændrer mening i takt med at Vagn Oskar bliver ældre og en længere køretur måske kun kan reddes hjem ved tegnefilm på en iPad, men så er det vist også en nødløsning. Whatever works, i sådanne situationer.

Vores holdning er generelt, at TV skal være en fælles beskæftigelse. Hvis vi skal se en tegnefilm eller andet i fjernsynet, så skal det være en hyggestund vi prioriterer som familie. Ikke en barnepige. Vi har aldrig haft placeret vores søn foran et TV uden selv at have været deltagende. Når han kommer i børnehave, kan det være en fin måde at koble af på om eftermiddagen, men det skal ikke blive en vanesag, fordi det er den lette løsning. Vores søn er overhovedet ikke interesseret i TV endnu, men vi har som sagt heller ikke dyrket det. Hvis jeg eksempelvis står i køkkenet og forbereder mad, sidder Vagn Oskar i sin Tripp Trapp stol, følger med i mine gøremål og leger med diverse køkkenredskaber. Ærligt talt, så synes jeg alt for ofte at TV vælges til som den lette løsning. Det bryder jeg mig ikke om.

Hvis det stod til mig kunne jeg ligge med min søn hver dag hele dagen og bare hygge. Jeg ville gerne samsove hver dag, og for min skyld gå hjemme med ham indtil han skal i skole (ligesom jeg har læst, du godt kunne). Det er dog ikke sådan vores liv hænger sammen. Jeg har i flere måneder puttet ham i egen seng (ved siden af vores), og jeg har “kun” barsel i 1,5 år. Her passer bedsteforældrene også, fordi de nyder det og fordi vores dreng nyder det. Jeg gør disse ting fordi jeg ikke tror at mine behov for konstant samvær og hygge altid er det sundeste for min lille dreng.
Det seneste stykke tid, har jeg dog flere gange tænkt, når jeg har læst din blog, hvor meget vi deler tanker, men det virker til du ikke har de samme bekymringer herom. Gør du dig nogen tanker om dette? Fx da du lavede en historie om at Vagn skulle sove i egen seng, men skrev at han kom over til jer så snart han siger et lille pip. Mener du dette er hans behov, eller det dine?

Sindssygt godt og meget relevant spørgsmål. Min holdning er, at børn under 1 år (nærmere halvandet) har behov for at have deres forældre inden for rækkevidde. Små børn har brug for tryghed, forudsigelighed og nærvær, og jeg er overbevist om, at det er min søns behov jeg tilgodeser ved at jeg (eller hans far) er til stede hos ham, og ved ikke at lade ham i andres varetægt endnu. Børn er forskellige, og min holdning bærer selvfølgelig præg af, at jeg har en søn, der er ekstraordinært morsyg, tryghedssøgende og en kende sensitiv. Jeg tvivler dog alligevel på, at det havde været anderledes (for mig), hvis jeg havde fået et barn med en anden, mere “frygtløs” personlighed. Som svar på spørgsmålet, nej, jeg bekymrer mig ikke om, hvorvidt det i virkeligheden er mine egne behov jeg tilgodeser. Jeg kunne da godt trænge til sene nattetimer på en fancy cocktailbar med mine veninder eller til et spaophold med Mads, men den tid skal nok komme. Jeg hviler hundrede procent i, at det jeg gør ved at prioritere al min tid, det konstante nærvær og samsovning med min søn, er det rigtige for os.

I forhold til aftenerne, hvor vi forsøger at ligge Vagn Oskar til at sove i sin egen seng, så skulle det “lille pip” læses med et gran salt. Faktum er desværre, at han begynder at græde når vi ligger ham i tremmesengen. Den første nat gik der hele tre timer før han gav lyd fra sig, men sidenhen er han begyndt at reagere med gråd lige så snart vi ligger ham over. Dette signalerer for mig, at det bare ikke er det rette tidspunkt endnu. Og det er okay. Det er uden tvivl hans behov vi tilgodeser, men spørgsmålet var godt, og det fik mig til at reflektere.

Er der noget der kommer bag på dig? Steder, hvor vi deler holdning eller hvor du er komplet uenig? Del meget gerne i kommentarfeltet. Det er så hyggeligt at interagere med jer.

Tak, fordi du læser med.

7 kommentarer

  • I visit each daay a few websites and websites to read posts,
    however this blog gives qualiity bassed articles.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Eva

    Jeg synes nok, at jeg havde set din lækkerbidsken i en reklame!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Eva

      Hov, kom resten af min kommentar om søvnrytmen ikke med? Hvor jeg spørger om, hvir tidligt I startede med at strukturere den?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • carolineejacobsen

      Kære Eva
      Nej, det tror jeg ikke? Måske jeg har overset den. Anyways, jeg svarer med glæde her :)
      Vores søns søvnrytme ville jeg rigtig gerne “tage æren for” at have fået op at køre, men ærligt talt, så er det ikke Mads’ og min fortjeneste, da vi ikke som sådan har struktureret den. Da V var ca 2-4 mdr. sov han til nat ved 22 tiden (ofte senere), fordi det var der, han var træt. Vi kunne ikke få ham til at sove før og min sundhedsplejerske sagde, at det var helt normalt. Da han så blev 4-6 mdr. Rykkede rutinen sig af sig selv til ved 20-21 tiden, fordi V blev træt og umulig omkring det tidspunkt. Omkring da han så fyldte 7 mdr. Begyndte han at vise tydelige tegn på træthed kl.19, og så har vi faktisk bare holdt dette tidpunkt siden. Det hænger desuden helt klart også sammen med, at han kun får to lure i løbet af dagen (formiddag og eftermiddag), hvorimod han de første 4 mdr. også sov en aftenlur mellem 17-19.
      Det er altså ham selv der har struktureret hans rytme (med vedholdenhed fra vores side). Dette blev jeg faktisk anbefalet af sundhedsplejersken med ordene a la “de skal nok selv finde en rytme, så bare slap af omkring det”, og det stolede jeg blindt på.
      Jeg håber, du kan bruge vores erfaringer? :)
      Rigtig god aften,
      Kh Caroline

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Eva

      Tak for et rigtig fint svar :) Nu er min lille basse også kun 6 uger, så jeg følger bare hans rytme indtil videre. Så det er rigtig dejligt at høre, at det nok skal komme helt naturligt, og man bare skal slappe helt af :) Men han må nu godt skrue lidt ned for hans fester om natten ;)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine Svensen

    Tusinde tak for dit svar! Da jeg så din story i går blev jeg så bange for det var min kommentar der var blevet misforstået🙈
    Det er super spændende at høre, da vi virkelig har en meget ens tankegang, men på nogen områder, en helt forskellig tilgang dem. Min største “frygt” er nemlig at jeg holder mit barn tilbage med alt mit pylder(hvis du forstår). Har arbejdet med børn i mange år, og de børn jeg har set, der har haft sværest ved at lukke op for andre end deres forældre, er børn med ekstra pyldrede forældre. Jeg tror dog også på der er forskel på pylder, og så som i dit og mit tilfælde hvor vi bare vil en smule væk fra den nymoderne tendens med at børn skal blive “selvstændige” hurtigst muligt.( sove selv, passes tidligt, hurtigt i VG mm).

    Og som sidenote til i går, jeg læser aldrig blogs da jeg hader sponsorede indlæg, reklamer og opstillede hverdage. Jeg har svært ved at mærke personerne bag, din blog derimod er den mest personlige og hjertevarme og jeg elsker at følge med! Den er positiv og det er skønt i en tid hvor alt besværliggøres😊
    God dag!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Christine Svensen

      Og med det mener jeg selvfølgelig ikke, de ikke skal være selvstændige, blot at der er kommet en tendens som hedder at de skal udvikle deres selvstændighed væk fra deres primære omsorgspersoner hurtigst muligt:)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MODVIND