FREDAGS FACTS #24 OG WEEKENDPLANER

OPSKRIFT: MINE GROVBOLLER

Kære læsere,

Et indlæg der har været efterspurgt herinde længe, er en opskrift på mit bagværk. Jeg elsker at bage, særligt at indtage resultatet, og har siden barslens begyndelse bagt friske boller på ugebasis herhjemme. Der er noget meditativt og overskudsagtigt over, at bage sit eget brød, synes jeg. Sådan føles det, for mig. At stå i køkkenet blandt melposer, krukker og kerner, og smække en dej sammen, at glæde sig ved forventningen om en lun bolle med koldt smør og duften af bagværk i ovnen, der langsomt breder sig fra rum til rum.

Det holder jeg meget af.

Grunden til, at en opskrift først bliver delt herinde nu er, at jeg altid bager på gefüel. Opskriften varierer derfor fra dej til dej, men denne her udgave er sikker hver eneste gang. Et godt udgangspunkt. Jeg testede den endnu engang i fredags, pyntede bolletoppene med hasselnødder og solsikkekerner, og de blev gode.

882a7cac-2a05-469f-aaa0-84a337eaf692 Tilsæt løbende hvedemel efter rette, klistrede, men faste konsistens 
1a287bda-a678-46a6-961a-be138efc0560 Disse er uden toppings

CAROLINES GROVBOLLER 

[12-14 stk.]

600 ml lunkent vand
2 spsk. Oliven olie
1 pakke gær (50 g.)
100 g. Fuldkornshvedemel
100 g. Grovvalsede havregryn
100 g. Rugmel
400 g. Hvedemel
2 tsk. Salt
5-6 dråber flydende stevia/anden forsøder
(eller 2 tsk. Sukker)
Hasselnødder og/eller solsikkekerner på toppen inden bagning

1.

Gær opløses i vand. Alle ingredienser blandes efterfølgende i skålen.

2.

Dejen æltes sammen med en grydeske. Den skal være klistret, men fast.

3.

Skålen tildækkes med et halvvådt viskestykke og stilles til hævning et lunt sted i en times tid. Hvis du er utålmodig, hvilket jeg selv ofte er, er en halv time også fint.

4.

Brug to spiseskeer til at “forme” bollerne og læg dem på en bageplade. Jo mere forskellige og skæve, des bedre. Det er ikke meningen at bollerne skal ligne hinanden eller de samlebåndsboller fra nærmeste bageri. De skal ligne det de er, hjemmebagte boller.

5.

Pensles med koldt vand og pyntes med hasselnødder og solsikkekerner.

6.

Bages ved 200 grader varmluft indtil gyldne og sprøde på toppen [ca. 25 minutter].

Voila,

nemt, friskt og lunt hjemmebag til ganen.

feb829b9-5007-47f3-89ce-04cc333fe004


God søndag

2 kommentarer

 • Kathrine

  Hej Caroline. Tak for at dele din opskrift – jeg har altid tænkt “hvor ser de lækre ud”, når du har delt billeder af bollerne på Instagram. :) Jeg tænker, jeg vil bage dem i eftermiddag, men vil lige “sikre mig”, at det er korrekt, de ikke skal hæve igen, efter de er blevet formet og lagt på bageplade? Det er der nemlig mange boller, der skal, hvilket kan gøre det tidskrævende. Men de her virker til at være et nemt og hurtigt eftermiddagsprojekt, hvis der kun er 0,5-1 times hævetid. :)
  God dag!
  Kærlig hilsen Kathrine.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • carolineejacobsen

   Kære Kathrine
   Ih, hvor skønt at du vil bage bollerne! De er så gode og nemme. Jeg elsker, at man ikke skal have fingrene ned i dejen, men blot kan ælte den sammen med en grydeske.

   Du har ret! Når jeg læser bageopskrifter står der også altid at bollerne skal efterhæve på en bageplade, men det gør jeg aldrig med disse. Jovist, de ville blive mere lette og luftige hvis de fik lov til at hæve længere, men jeg kan godt lide dem bastante, så jeg lader dem aldrig hæve længere :)

   Rigtig god dag til dig også, og god bagelyst! Jeg tror, jeg vil gøre det samme!
   Kærlig hilsen,
   Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FREDAGS FACTS #24 OG WEEKENDPLANER